13 September 2012

Ayam Goreng Tomyam

Assalamualaikum :D
Alhamdulilah hari ni Kak Lin nak kongsi resepi daripada Chef Hanieliza melalui buku 1 hari 1 resepi iaitu Ayam Goreng Tomyam, senang dimasak, sedap dimakan! janji semua bahan ada kat rumah....Hehehehe. Kak Lin hanya tinggal dengan suami jer, jadi Kak Lin masak pun cukuplah sekadar untuk makan berdua.

AYAM GORENG TOMYAM
Sumber : Chef Hanieliza
Dicuba Oleh : LinRosly


Bahan A:-
300 gram isi ayam *dipotong nipis
1 batang serai *diketuk
1 sudu makan pes tomyam
5 biji limau kasturi *diambil airnya
1 pokok daun ketumbar *dipotong kecil 
(Kak Lin tk bubuh sbb tk suka bau daun ketumbar)
1 sudu teh minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan Hiris:-
5 biji cili merah
8 biji cili padi
1 inci halia
2 labu bawang besar


Cara:-
1. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris dan serai yang sudah diketuk.
2. Masukkan isi ayam dan kacau rata. Masakkan sehingga lembut.
3.Tutup api dan masukkan air perahan limau kesturi yang sudah dibancuh dengan pes tomyam dan daun ketumbar.  Kacau sehingga rata.
4. Hidangkan dengan nasi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...