10 September 2012

Rendang Daging

Assalamualaikum :D
Hari ini Kak Lin nak kongsi Rendang Daging resepi daripada Chef Sarji Ramli dari De Palma Hotel, Shah Alam. Pada Kak Lin memang sedaplah  rasanya.  Bahan2nya pun simple jer.... Rendang ni Kak Lin masak pada hari raya pertama tempohari tapi hari ini baru dapat dikongsi dengan rakan2 blog. Al-maklumlah sibuk beraya :D 

RENDANG DAGING
Resepi : Chef Sarji Ramli - Majalah Saji 2006
Dicuba Oleh : LinRosly


Bahan2:-
600 gram daging*potong nipis atau dadu
400 gram santan
2 cawan minyak masak
30 gram bawang putih
60 gram bawang merah
40 gram serai
30 gram lengkuas
30 gram halia
20 gram kunyit
80 gram cili kering*kisar
1 helai daun kunyit*dihiris halus
gula dan garam secukup rasa


Cara2:-
1. Ambil bawang putih, bawang merah, serai, lengkuas dan kunyit. 
2. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar halus.
3. Panaskan kuali dan masukkan minyak.  
4. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau.
5. Masukkan daging dan masak sehingga separuh lembut.
6. Masukkan pula cili kering yang telah dikisar bersama santan.
7. Masukkan pula daun kunyit dan kacau sehingga daging masak.
9.  Masukkan garam dan gula secukupnya.
10. Setelah masak. Hidang bersama nasi himpit.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...