24 Ogos 2010

Kacang Botol Goreng Petai

Assalamualaikum :D
Satu Masa Tu Kak Lin Pergi Beraya Rumah Mak Uda Di Maran, Pahang.  Waktu Makan Tengahari Salah Satu Menu Yang Mak Uda Hidangkan Adalah Kacang Botol Goreng Dengan Petai....Punyalah Berseleranya Anak Bongsu Kak Lin Makan......Balik Segamat Disuruhnya Pulak Kak Lin Masak Macam Mak Uda Masak.....Apa Lagi Calling2lah Mak Uda Tanya Resepi.......Jom Tgk Resepinya Mudah Jerkan....Tapi Kadang2 Air Tangan Tak Sama....Huhuhuhuhu.....Terima kasih Mak Uda!


Bahan2:-
1Ikat Kacang Botol
3 Papan Petai
10Tangkai Cili Kering
1Genggam Ikan Bilis-Di Tumbuk
1Biji Bawang Besar       
2Ulas Bawang Putih
Sedikit Belacan
Sedikit Garam 
Sedikit Gula


Cara2:-
Kacang Botol Di Hiris. Petai Di Buang Kulitnya.
Kisar Cili Kering, Bawang Besar, Bawang Putih Dan Belacan. Kemudian Panaskan Sedikit Minyak Dan Tumis Hingga Naik Baunya.  Masukkan Ikan Bilis, Garam Dan Gula Masak Lagi Hingga Mengeluarkan Minyak.
Akhir Sekali Masukkan Kacang Botol Dan Petai. Balik-Balik Sebentar Kemudian Angkat.

Ayam Masam Manis

Assalamualaikum :D
Ayam Masam Manis kegemaran anak-anak Kak Lin, dulu masa kechik2 dia orang suka makan Ayam, sampai tak tau ayam nak masak apa....Kak Lin buat jer ayam masam manis ni janji boleh dimakan....alhamdulilah sedap pulak rasanya, masuk bakul angkat sendirilah!!

AYAM MASAM MANIS
Sumber: LinRosly

Bahan2:-
6 Ketul Ayam
2 Biji Bawang Besar - Di Kisar
4 Ulas Bawang Putih - Di Kisar
8 Sudu Besar Sos Cili
5 Sudu Besar Minyak Masak
4 Sudu Besar Tepung Jagung
4 Sudu Besar Sos Tomato
Sedikit Serbuk Kunyit
Garam Dan Gula Secukup Rasa




Cara2:-
Gaulkan Ayam Dengan Garam Dan Serbuk Kunyit. Goreng Hingga Masak. Tumis Bahan Yang Di Kisar Hingga Berbau Wangi. Masukkan Sos Cili, Sos Tomato, Garam, Gula Dan Didihkan Sekejap. Kemudian Masukkan Ayam Dan Tepung Jagung. Masak Lagi Hingga Hampir Kering.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...