22 November 2010

Pecal Ikan Cencaru

Assalamualaikum :D
Resepi ini juga daripada koleksi sendiri....dulu pernah belajar dengan mak mertua masak ikan ni...sedap dan enak rasanya...salah satu masakan orang jawa....


Bahan A/
2 Ekor Ikan Cencaru 
2 Inci Kunyit
- Sedikit Garam

Bahan Untk Kuah:-
2 Mangkuk Kecil Santan Pekat
4 Buku Isi Cekur
6 Helai Daun Cekur
16 Biji Cili Padi-Di Goreng
2 Ulas Bawang Putih-Di Goreng
2 Ulas Bawang Merah-Di Goreng


Cara2:-
Bersihkan Ikan. Lumur Ikan Dengan Garam Dan Kunyit Kemudian Di Panggang Hingga Masak. Kisar Santan, Isi Cekur, Garam Dan Bahan Yang Telah Di Goreng. Untuk Di Jadikan Kuah.  Kemudian Tuang Di atas Ikan Panggang Tadi.  Taburkan Daun Cekur Diatasnya.
  
Note:-  Kuah Tidak Perlu Di Masak.

9 ulasan:

  1. salam kak lin,
    kalau tak ada cenkur memang tak power ikan masak pecal..lepas tu tabur daun cenkur atas kuah ...peeh...meleleq tau

    BalasPadam
  2. Salam

    Mama follow...loves recipies. Tq for sharing.

    BalasPadam
  3. sedap nampak ikan pecal ni kak leen...
    kalau belah ganu.. ada satu resepi namanya pecal terong.. pun guna santan mentah jugak.. cuma bahan2 yg lain agak berbeza sikit.. tp mmg sedap...

    BalasPadam
  4. Siti Ruhayu > Wsalam...Kena Masak Dan Rasa Dulu Barulah Berhenti Meleleh....

    BalasPadam
  5. Mamawana > Wsalam....Tkasih Mama Sudi Follow...Sama2...Amal Jariah Dari Kak Lin....

    BalasPadam
  6. MaDiHa > Mmg Sedap Pun....Ratna Buatlah Resepi Tu Nanti Kak Lin Cuba....

    BalasPadam
  7. salam kak lin...

    sedapnye ikan pecal kak lin.zura x penah mkn la..ikan msk cmtu...nnt leh kak lin buatkn tu zura x??he3

    BalasPadam
  8. Wsalam...Mcm Mana KLin Nak Buatkan....Kata Tak Makan Cekur!

    BalasPadam

Terima Kasih...Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...